7 simptoma kvara automatskog mjenjača Mercedes

Automatski mjenjači su kompleksni sustavi u vozilima koji omogućuju automatsko mijenjanje brzina bez potrebe za ručnim mijenjanjem stupnjeva prijenosa. Iako su Mercedesovi automatski mjenjači često pouzdani i dugotrajni, mogu se pojaviti kvarovi koji zahtijevaju popravak automatskog mjenjača ili zamjenu.

Mercedes automatski mjenjac presjek

Simptomi kvara automatskog mjenjača mogu biti različiti i važno je biti svjestan znakova koji upućuju na moguće probleme. Evo nekoliko uobičajenih simptoma koje vozači mogu primijetiti ako je njihov automatski mjenjač u kvaru:

  1. Nepravilno prebacivanje brzina: Jedan od najčešćih simptoma kvara automatskog mjenjača je nepravilno ili sporije prebacivanje brzina. To može uključivati ​​odugovlačenje pri prebacivanju u više brzine ili naglo prebacivanje uz osjetan trzaj.
  2. Trzajevi i podrhtavanja: Ako se vozilo trza ili podrhtava prilikom mirovanja i stavljanja ručice mjenjača u R ili D položaj, to može ukazivati ​​na probleme s automatskim mjenjačem.
  3. Ostajanje u određenoj brzini: Automatski mjenjač može ostati u određenoj brzini, što ograničava mogućnost vozila da ubrza ili održi konstantnu brzinu. To je znak da je računalo (TCU) automatskog mjenjača ušlo u mod sigurnog rada (Safe/Emergency mode ), kako bi bez oštećenja i na siguran način stigli do servisa.
  4. Gubitak snage: Ako vozilo gubi snagu ili ima poteškoća u ubrzanju, to može biti rezultat problema s automatskim mjenjačem. Ovo se može manifestirati kao sporiji odziv na pritisak papučice gasa ili općenito slabije performanse vozila. To je čest slučaj kod CVT mjenjača (722.8), gdje će Mercedes A ili B klasa moći razviti brzinu i do 120 km/h, no za to će trebati dugo vremena.
  5. Upaljena lampica motora: Kvar automatskog mjenjača može rezultirati upaljenom lampicom motora na kontrolnoj ploči vozila. Ova lampica može upozoriti vozača na prisutnost problema u sustavu prijenosa snage ili drugih komponenti vozila. U pravilu se događa na 7G mjenjačima (722.9), gdje određene greške rezultiraju paljenjem lampice motora (check engine light).
  6. Problemi s prebacivanjem u rikverc: Ako se vozilo suočava s poteškoćama pri prebacivanju u rikverc ili ako je prebacivanje u taj stupanj prijenosa praćeno trzajevima ili neobičnim zvukovima, to može ukazivati ​​na probleme s automatskim mjenjačem. Vrlo čest slučaj s 5G automatskim mjenjačima (722.6).
  7. Neobični zvukovi: Kvar automatskog mjenjača može biti popraćen neobičnim zvukovima poput škripanja, lupkanja ili zavijanja tijekom vožnje. Ti zvukovi mogu biti znak da neki dijelovi mjenjača ne rade kako treba ili jednostavno nedostaje ulja u automatskom mjenjaču.

Kada primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je odmah potražiti stručnu pomoć kako biste identificirali uzrok problema i poduzeli odgovarajuće mjere za popravak automatskog mjenjača. Ignoriranje simptoma kvara automatskog mjenjača može dovesti do daljnjih oštećenja vozila i sigurnosnih problema na cesti. Redovito servisiranje automatskih mjenjača ključno je za očuvanje ispravnosti i performansi.

Za dogovor termina popravka vašeg Mercedesa molimo nazovite 099/860-7778