Kada se suočite s problemom da se vaš dragocjeni Mercedes ne pali, to može biti izvor frustracije i zabrinutosti. Bez obzira na model ili godište vozila, problem s paljenjem može imati različite uzroke – od jednostavnih do složenih. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko ključnih faktora koji mogu uzrokovati da se vaš Mercedes ne pali te kako pristupiti dijagnostici i rješavanju ovog izazovnog problema.

Kada se suočite s ovakvim problemom, važno je ostati smiren i metodičan u pristupu. Često je problem moguće riješiti uz nekoliko osnovnih koraka provjere, dok u nekim slučajevima može biti potrebna dublja dijagnostika i stručno znanje. U nastavku ćemo razmotriti nekoliko najčešćih uzroka problema s paljenjem i kako ih možete prepoznati.

Važno je napomenuti da su moderni Mercedes automobili opremljeni složenim električnim sistemima i sofisticiranom tehnologijom, pa ukoliko niste sigurni u svoje vještine dijagnostike i popravka, uvijek je preporučljivo potražiti pomoć stručnjaka kako biste izbjegli daljnje komplikacije i oštećenja.

Za dogovor termina popravka, molimo nazovite 099/860-7778 ili 01/4852-571

Radno vrijeme servisa:

pon-pet: 08-16 sati

subota: 08-14 sati

Vozilo je moguće ostaviti svaki dan do 19 sati uz prethodni dogovor.

Trnjanska cesta 90, Zagreb

Mob: 099/860-7778

Tel: 01/4852-571

U nastavku članka, istražit ćemo ključne aspekte provjere, dijagnostike i potencijalnih rješenja za problem s paljenjem vašeg Mercedes vozila. Slijedeći koraci će vam pomoći da se bolje razumijete s ovim izazovom te donesete informirane odluke o sljedećim koracima prema rješavanju problema.

Provjera Osnovnih Faktora: Gorivo i Akumulator (baterija)

Kada se suočite s problemom da se vaš Mercedes ne pali, prvi korak u dijagnostici je provjera osnovnih faktora kao što su gorivo i baterija. Ovi faktori često su uzrok problema s paljenjem i relativno su jednostavni za provjeru.

 1. Provjera Goriva: Prije svega, provjerite ima li dovoljno goriva u spremniku. Ponekad vozači zaborave na ovaj osnovni faktor, što može rezultirati problemima s paljenjem. Također, moguće je da je gorivo niske kvalitete ili kontaminirano, što može ometati proces paljenja. U slučaju sumnje, dodavanje svježeg goriva može biti korisno.
 2. Stanje akumulatora: Slaba ili istrošena baterija često je uzrok problema s paljenjem. Provjerite napon baterije pomoću voltmetra. Ako je napon ispod preporučenog nivoa, baterija bi mogla biti problem. Također, obratite pažnju na svjetla na instrument tabli – slabo osvjetljenje često ukazuje na baterijski problem. Ispravna baterija ima napon iznad 12.3 V, ukoliko je napon ispod 11.5 V paljenje motora vrlo vjerojatno neće biti moguće.
 3. Korozija Kontakata Baterije: Korozija na terminalima baterije može ometati strujni tok i sprečavati paljenje. Pažljivo očistite kontakte i osigurajte čvrsto povezivanje.
 4. Provjera Osigurača: Provjerite osigurače povezane s paljenjem, jer neispravan osigurač može spriječiti protok struje prema ključnim komponentama za paljenje.

Provjera ovih osnovnih faktora može često otkriti uzrok problema s paljenjem vašeg Mercedesa. Međutim, ako nakon provjere i ispravke ovih aspekata vozilo i dalje ne pali, možda je potrebno istražiti dublje uzroke i razmotriti stručnu dijagnostiku.

Električni Sistem i Paljenje: Potencijalni Kvarovi

Kada osnovni faktori poput goriva i akumulatora nisu uzrok problema s paljenjem vašeg Mercedesa, vrijeme je da istražimo dublje u električni sustav i komponente paljenja. Električni sustav igra ključnu ulogu u pokretanju motora i njegovom radu, stoga je važno temeljito provjeriti ove komponente.

 1. Ispravni Ključevi: Provjerite funkcionalnost ključeva, oštećeni ključevi ili imobilizatori mogu ometati proces paljenja. Ako je napon akumulatora dobar, te prilikom ubacivanja ključa u bravu ne čujete zvuk otključavanja volana, onda možda imate problem s imobilizacijskim sustavom. Detaljnije o tom kvaru pročitajte ovdje.
 2. Paljenje i Elektronički Moduli: Moderne Mercedes automobile karakterizira složen elektronički sustav paljenja. Potencijalni kvarovi u senzorima, upravljačkim jedinicama i drugim modulima mogu spriječiti paljenje. Dijagnostika putem OBD-II skenera može pomoći u identificiranju ovih problema.
 3. Senzori Položaja i Temperture: Senzori položaja radilice, bregaste osovine i temperature motora igraju ključnu ulogu u pravilnom paljenju. Ako su ovi senzori oštećeni ili neispravni, motor se možda neće upaliti.
 4. Startni Motor: Ako okretanje ključa rezultira samo klikom ili zvukom, a motor se ne pokreće, moguće je da je startni motor oštećen. Startni motor je odgovoran za okretanje radilice i pokretanje motora. Slab ili istrošen akumulator također može utjecati na rad startnog motora.
 5. Električni spojevi: Provjerite sve električne spojeve i kabele električnog sustava. Labavi spojevi ili korozija mogu rezultirati slabim protokom struje i ometati paljenje.

Kako biste se sučelili s ovim potencijalnim kvarovima, može biti korisno koristiti stručne alate i opremu. Dijagnostički alati i OBD-II skeneri mogu pružiti detaljnije informacije o stanju električnog sustava. Ako niste iskusni u radu s elektronikom i kompleksnim sustavima, preporučljivo je konzultirati se s profesionalnim mehaničarom kako biste izbjegli dodatne probleme i oštećenja.

Dijagnostika Pomoću OBD-II Skenera

Dijagnostika modernih vozila postaje sve sofisticiranija, a jedan od korisnih alata za ovu svrhu je OBD-II skener. OBD-II (On-Board Diagnostics) skeneri omogućavaju čitanje informacija iz elektroničkih modula vozila i pružaju dublji uvid u moguće probleme s paljenjem i drugim aspektima performansi.

 1. Funkcija OBD-II Skenera: OBD-II skeneri povezuju se s priključkom za dijagnostiku u vozilu (OBD-II priključak) i čitaju informacije koje se šalju iz različitih senzora i modula. To vam omogućava da dobijete detaljne kodove kvarova, informacije o senzorima i podatke o performansama.
 2. Čitanje Kodova Kvarova: Ako vaš Mercedes ne pali, OBD-II skener može pročitati kodove kvarova koji će vam pomoći identificirati specifični problem. Ti kodovi pružaju informacije o tome koje komponente ili sistemi imaju neispravnosti.
 3. Podaci o Senzorima: OBD-II skener također pruža informacije o senzorima u vozilu. To vam omogućava da pratite parametre poput temperature motora, tlaka goriva, brzine vozila itd., što može pomoći u identificiranju uzroka problema s paljenjem.
 4. Spremanje Podataka: Neki OBD-II skeneri mogu pohranjivati podatke o performansama i kvarovima. To omogućava stručnjacima da analiziraju te podatke kako bi bolje razumjeli problem i pronašli odgovarajuće rješenje.
 5. Stručna Dijagnostika: Iako OBD-II skeneri mogu pružiti korisne informacije, interpretacija tih podataka i identifikacija točnog problema često zahtijeva stručno znanje. Ako niste upoznati s dijagnostikom vozila, preporučljivo je konzultirati se s mehaničarem koji ima iskustva s upotrebom OBD-II skenera.

Zaključak

Kada se suočite s problemom da se vaš Mercedes ne pali, važno je da pristupite problemu sustavno i metodološki. Počnite s provjerom osnovnih faktora poput goriva, baterije i osigurača. Ako ti faktori nisu uzrok problema, istražite dublje u električni sustav i komponente paljenja. Upotreba OBD-II skenera može pružiti dublji uvid u elektroničke module i senzore koji mogu biti povezani s problemom.

Važno je napomenuti da, ukoliko niste iskusni u dijagnostici i popravku vozila, uvijek je najbolje konzultirati se s profesionalnim mehaničarom ili autoservisom specijaliziranim za Mercedes vozila. Pravilna dijagnostika i rješenje problema ključni su za očuvanje performansi i dugotrajnost vašeg vozila.

Za dogovor termina popravka vašeg Mercedesa molimo nazovite 099/860-7778

Radno vrijeme servisa:

pon-pet: 08-16 sati

subota: 08-14 sati

Vozilo je moguće ostaviti svaki dan do 19 sati uz prethodni dogovor.

Trnjanska cesta 90, Zagreb

Mob: 099/860-7778

Tel: 01/4852-571