Zupčasti remen

Zupčasti remen pokreće bregastu osovinu ili osovine ukoliko se radi o motorima s dvije bregaste. Naziv “zupčasti” je dobio zbog zubi s unutarnje strane, koji služe za precizno otvaranje i zatvaranje ventila bez proklizavanja. Zupčasti remen i njegova zamjena spada pod takozvani veliki servis, i predstavlja jedan od većih troškova u redovnom održavanju motora automobila.

Dogovorite svoj termin zamjene zupčastog remena!

Autoservis Trnjanska

pon-pet: 08-16 sati

subota: 08-14 sati

Trnjanska cesta 90, Zagreb

Tel: 01/4852-571

Mob: 098/211-380

 

Kad se mijenja zupčasti remen?

Zupčasti remen se mijenja ovisno o preporukama proizvođača automobila , interval zamjene je u prosjeku od 80 000 do 120 000 km te 5 godina starosti. Točne podatke možete pronaći u servisnom priručniku svoga automobila.

Koje su posljedice ne mijenjanja zupčastog remena?

Uslijed starosti i istrošenosti zupčastog remena može doći do njegova pucanja i nastanke velike havarije samog motora. U trenutku pucanja zupčastog remena, radilica motora se nastavlja vrtiti dok će se bregasta osovina zaustaviti. Postoje dvije vrste motora, kada se razmatra u ovisnosti o zupčastom remenu, interferencijski i NEinterferencijski. Kod NEinterferencijskog motora, šteta nije velika jer ne može doći do sudara klipa i ventila, te će se usljed pucanja zupčastog remena motor samo ugasiti. Kod interferencijskog motora, u trenutku pucanja zupčastog remena klipovi nastavljaju svoje gibanje i udaraju u usisne i ispušne ventile. Prilikom udara dolazi do oštećenja (pucanja) klipa i savijanja ili pucanja ventila. Šteta na motoru je izrazito velika, jer postoje mogućnost oštećenja i drugih dijelova motora, kao što su bregasta osovina i klipnjača.

Bitno je naglasiti da je većina novijih motora interferencijska, tj. klipovi će udariti u ventile prilikom pucanja zupčastog remena.

Imaju li svi motori zupčasti remen?

Ne, osim zupčastog remena postoje motori s lancem. Lanac u pravilu traje dulje, te se mijenja po potrebi. No, postoje iznimke, posebno kod motora koji koriste koriste jednostruki lanac (SIMPLEX).